Actualiteit.

Mijn nieuwe websites:

www.haptotherapie-arnhem.nl

of

www.geekebooij.nl

 

Voel zelf de ernergie als je het landgoed op komt, geniet van de vogels en de planten, voel de sfeer in het mooie pand en kom tot rust onder mijn handen. 
 

Een bezoeker  zei:

"ik wil hier wel elke dag naar de haptonoom".

 

Veldman F.R. - In contact zijn, authentieke haptonomie, een andere kijk op hulpverlenen

Haptonomie houdt zich bezig met de natuurlijke wetmatigheden, normen en condities van het affectieve intermenselijke contact en het gevoelsleven. Het psychotactiele contact, affectief-bevestigende contact en de beleving zijn daarbij kernelementen. De auteur streeft ernaar op wetenschappelijke en ervaringsgronden aan te tonen dat in de hulpverlening het psychotactiele contact met de hulpvrager van doorslaggevende betekenis kan zijn. Zodat de hulpvrager zelf tot een persoonlijk antwoord kan komen op zijn hulpvragen, met de eigen authenticiteit als uitgangspunt.

Veldman stelt dat de haptonomie in haar toepassing geen geneeswijze of therapie is, maar een benaderingswijze die binnen elk beroep van de welzijns- of gezondheidszorg te integreren is. ‘Het is voor hulpverleners van essentieel belang goed thuis te zijn in de wijze waarop zij aanraken en waarop aangeraakt mag en kan worden. Goed thuis te zijn in de wijze waarop er in contact getreden kan en mag worden, zodat de patiënt zich in veiligheid en vrijheid begroet, ontmoet en verstaan weet. Als hulpverleners binnen hun beroep niet -mogen- ‘aanraken’, wordt een wezenlijk communicatief aspect ontkend.’

Het is een goed leesbaar boek. De auteur besteedt het laatste deel van het boek aan uitleg over de opleiding aan zijn instituut. Voor een breder publiek is dit deel wellicht wat minder interessant.

Terug naar Links

Terug naar Home